Beko spreman da proda Luku Beogradu

Bez autora
Jun 27 2011

Privrednik Milan Beko saopštio je da će Gradu Beogradu prodati svoje akcije u "Luci Beograd", ali po ceni po kojoj je kupio uvećanoj za kamatu koju država plaća stranim bankama kada se kod njih zadužuje. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je Grad spreman da od vlasnika kupi "Luku Beograd" po ceni po kojoj je privatizovana, što je oko 40 miliona evra. Beko je u današnjem saopštenju naveo da se obratio međunarodnoj revizorskoj firmi KPMG radi utvrđivanja cene. Đilas će poslati i zvaničnu ponudu vlasniku "Luke" Milanu Beku koji je, tvrdeći da su mu ugrožena vlasnička prava, javno ponudio državi da kupi od njega to preduzeće. U Savetu za borbu protiv korupcije smatraju da Grad ne treba da kupuje "Luku", niti da se bavi lučkim delatnostima. Objašnjavaju da je zadatak države da stvori uslove da "Luka Beograd" postane međunarodna luka.

Beko spreman da proda Luku BeograduMilan Beko spreman da proda "Luku Beograd", po ceni po kojoj je platio, ali uvećanoj za kamatu koju država plaća stranim bankama kada se zadužuje. U Savetu za borbu protiv korupcije smatraju da Grad ne treba da kupuje "Luku", niti da se bavi lučkim delatnostima.

Privrednik Milan Beko saopštio je da će Gradu Beogradu prodati svoje akcije u "Luci Beograd", ali po ceni po kojoj je kupio uvećanoj za kamatu koju država plaća stranim bankama kada se kod njih zadužuje.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je sinoć za TV B92 da je Grad spreman da od vlasnika kupi "Luku Beograd" po ceni po kojoj je privatizovana, što je oko 40 miliona evra.

Beko je u današnjem saopštenju naveo da se obratio međunarodnoj revizorskoj firmi KPMG radi utvrđivanja cene.

"Grad će dobiti preduzeće sa 200 hektara zemljišta i razrađenom razvojnom strategijom na bazi Libeskindovog projekta (arhitekta Danijel Libeskind) "Grad na vodi". Ne postoji pojedinac koji može da odoli napadu države i u tome nisam izuzetak. Utoliko želim da se tehnika kupovine akcija obavi u što kraćem roku", rekao je Beko.

Đilas je sinoć rekao da će poslati i zvaničnu ponudu vlasniku "Luke" Milanu Beku koji je, tvrdeći da su mu ugrožena vlasnička prava, javno ponudio državi da kupi od njega to preduzeće.

U Savetu za borbu protiv korupcije smatraju da Grad ne treba da kupuje "Luku", niti da se bavi lučkim delatnostima. Objašnjavaju da je zadatak države da stvori uslove da "Luka Beograd" postane međunarodna luka.

Predsednica Saveta Verica Barać kaže da se akcije prodaju tržištu i da to ne treba da bude posao dogovora ili sukoba sa vlašću.

"Tržište će da pokaže kako jeste, šta je Beko uradio sa Lukom. Ono što govorimo, da je kupio Luku da bi je upropastio i trgovao zemljištem, a sad kad je u tome propao vlast treba da mu pomogne. Grad to ne treba da radi", rekla je Barćeva.

Pravo korišćenja ili pravo svojine

Ekonomista Milan Kovačević kaže da kupoprodaja "Luke" ne bi smela da zataška i ostavi nerešenim pitanja i probleme koji su pratili privatizaciju.

"Sada, kad bi Grad kupio Luku, postavlja se pitanje da li bi Grad imao pravo korišćenja ili pravo svojine, zašto to nije prethodno raščišćeno na osnovu prava da li je on dobar vlasnik, zašto se na takav način zatvara jedan spor koji je nastao između jednog učesnika u privatizaciji i državnih organa. To nije dozvoljeno i to će nam zameriti EU", rekao je Kovačević.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubomir Madžar izjavio je da bi vraćanje "Luke Beograd" u državno vlasništvo značilo veće mogućnosti za zapošljavanje partijskih kadrova, što bi Srbiji donelo još više štete.

"Ako se bira između države kojoj ni orah iz ruke ne bih uzeo, i jednog bogatog čoveka za koga nije jasno šta je sve radio da bi postao bogat, Beko je prihvatljivije rešenje", rekao je Madžar.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović nije hteo da komentariše da li je za državu bolje da "Lukom" upravlja privatni investitor ili da se vrati u državno vlasništvo.

"Luka Beograd" se spori s Gradom Beogradom o pravu na korišćenje zemljišta. Nedavno je Viši sud privremenom merom zabranio "Luci" da raspolaže spornim zemljištem od oko 100 hektara.

Beko je preko investicionog fonda "Vorldfin" iz Luksemburga 2005. godine kupio 93 odsto akcija "Luke Beograd" za oko 40 miliona evra i potvrdio je da nije jedini vlasnik tog preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik